Matomsorg og ernæringstiltak (5 timer)
Pris for
privatperson: 475,- inkl. mva.
Vi har svært gunstige lisens- og fastprisavtaler for kommuner og institusjoner. Klikk her for tilbud.
E-læringskurs - http://kurs.nhi.no

Kartlegging og forebygging av underernæring. Tiltak i henhold til ernæringstrappen.
- Sist endret: 11/8/2020
- Sist revidert: 11/8/2020
Målgruppe: Helsefagarbeider.
Læringsmål og kvalifikasjoner
Kurset har som mål å styrke ernæringsarbeidet i hjemmetjenesten og institusjoner, og bidra til at nødvendige tiltak iverksettes på et tidlig stadium, før personen utvikler underernæring.
Underernæring får ofte utvikle seg fordi problemet ikke bli identifisert. Tidlig identifisering av pasienter i ernæringsmessig risiko gjør det mulig å iverksette tiltak før underernæring oppstår. Nasjonale retningslinjer på noen enkle, men viktige tiltak som vi har med i kurset:
- Vurdere ernæringsmessig risiko.
- Gi personer i ernæringsmessig risiko målrettet ernæringsbehandling.
- Dokumentere ernæringsstatus og tiltak i pasientens journal og epikrise.
- Videreformidle dokumentasjonen til neste omsorgsnivå.
Eksempel på tema i kurset
- Kartlegging, identifisering og vurdering av ernæringsmessig risiko.
- Kartlegging av kostvaner, vurdering av matinntak i forhold til behov.
- Årsaker til ernæringsproblem, observasjon, vurdering og tiltak.
- Prioritering av ernæringstiltak i henhold til ernæringstrappen.
- Nøkkelhullet og nasjonale kostråd.
- Standardkost i institusjon og hjemmetjeneste.
- Mellommåltid og energiberikning.
- Dokumentasjon
Godkjenning
Godkjent av Fagforbundet som tellende med fem timer i program for klinisk fagstige for helsefagarbeider samt øvrig helsefaglig personell. Godkjenningen gjelder innenfor det området kurset er relevant for.
Godkjent av medisinsk redaksjon i NEL, ved Ingard Løge, spesialist i allmennmedisin, og Terje Johannesen, professor i allmennmedisin.