Matomsorg og ernæringstiltak (5 timer )
Pris for
privatperson: 475,- inkl. mva.
Vi har svært gunstige lisens- og fastprisavtaler for kommuner og institusjoner. Klikk her for tilbud.
E-læringskurs - http://kurs.nhi.no
Kurset ble sist revidert og oppdatert 15 august 2023, og er godkjent av Fagforbundet som tellende med fem timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
Læringsmål
Kurset har som mål å styrke ernæringsarbeidet i hjemmetjenesten og institusjoner, og bidra til at nødvendige tiltak iverksettes på et tidlig stadium, før personen utvikler underernæring.
Kursdeltager skal:
- Vite hva som er anbefalt kosthold i institusjoner og hjemmetjenester, og forstå behovet for individuelle vurderinger og tilpasninger av kostholdet ved ulike diagnoser og tilstander.
- Kjenne nasjonale anbefalinger for vurdering og oppfølging av pasienter og brukere med risiko for underernæring, og vite hvordan man bruker de anbefalte kartleggingsverktøyene i praksis.
- Kjenne til bruken av verktøy for å vurdere mat- og næringsinntak mot behov.
- Kunne observere og identifisere faktorer som påvirker matinntaket hos den enkelte pasient, dokumentere og videreformidle relevante opplysninger.
- Ha kunnskap og kompetanse om tilrettelegging og tilpasning av mattilbud og servering.
Eksempel på tema i kurset
- Nøkkelhullet og nasjonale kostråd.
- Standardkost i institusjon og hjemmetjeneste.
- Kartlegging, identifisering og vurdering av ernæringsmessig risiko.
- Individuell kartlegging av kostvaner, vurdering av matinntak i forhold til behov.
- Årsaker til ernæringsproblem, observasjon, vurdering og tiltak.
- Mellommåltid og energiberikning.
- Tilrettelegging og tilpasning av mattilbud og servering.
- Dokumentasjon
Faglig forankring og godkjenning
Vi bruker kun pålitelige kilder med fortløpende henvisninger i kursteksten og referanselister til hvert kapittel. Sentrale kilder er nasjonale kostråd, nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring, Kosthåndboken, ernæringstrappen og relevante NEL-artikler.
- Kurset er godkjent av Fagforbundet som tellende med fire timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
- Kvalitetssikret og godkjent av medsinsk redaksjon i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).
- Kvalitetssikret av rådgivende ernæringsfysiolog med master i samfunnsernæring.
Utviklet av Anita Baadstø, sykepleier med klinisk praksis fra sengepost og intensivavdeling i sykehus, hjemmetjeneste, sykehjem og omsorgsbolig. Hun har også mange års erfaring som kursansvarlig foreleser i kommunehelsetjenesten, og som redaktør av e-læringskurs for pleie og omsorgspersonell i kommunehelsetjenesten.
© 2023 Norsk helseinformatikk as