Tvungen somatisk helsehjelp (5 timer )
Pris for
privatperson: 475,- inkl. mva.
Vi har svært gunstige lisens- og fastprisavtaler for kommuner og institusjoner. Klikk her for tilbud.
E-læringskurs - http://kurs.nhi.no
Hva gjør du når pasienten motsetter seg helsehjelpen, men mangler innsikt og forståelse for egen situasjon?
Pasient og brukerrettighetsloven kapittel 4 A regulerer muligheten for å kunne gi helsehjelp til personer uten samtykkekompetanse, som motsetter seg helsehjelpen. Derimot, om en pasient avfinner seg med helsehjelpen i en eller annen form for aksepterende atferd, er det reglene i kapittel 4 i samme lov, som gjelder. Dette kurset bygger videre på kurset Samtykkekompetanse, og forutsetter at du kjenner bestemmelsen i pasiet - og brukerrettighetslovens kapittel 4.
Kurset ble revidert og oppdatert 27. mars 2023 og er godkjent av Fagforbundet som tellende med fem timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
Eksempler på tema som gjennomgås
- Den samtykkekompetente pasienten.
- Pasient- og brukerrettighetslovens kapittel 4 A.
- Nødvendig helsehjelp, risiko for vesentlig helseskade.
- Vilkår for bruk av tvang.
- Saksbehandlingsregler
- Tillitsskapende tiltak.
- Når omsorg blir tvang.
- Omsorgsmakt
- Tilbakeholdelse i institusjon.
- Varslings- og lokaliseringssystemer.
- Formelt vedtak.
- Avslutning av tvangsvedtak.
Faglig forankring og godkjenning
Vi bruker pålitelige og oppdaterte kilder med fortløpende henvisninger i kursteksten og referanselister til hvert kapittel. Dette kurset er forankret i norsk lovverk, blant annet pasient og brukerrettighetsloven, helsepersonelloven og relevante forskrifter og rundskriv. Materiale utarbeidet av Aslak Syse, professor ved Institutt for offentlig rett, har vært en viktig kilde i tolkningen av lovverket.
- Kurset er godkjent av Fagforbundet som tellende med fem timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
- Kurset er kvalitetssikret og godkjent av medisinsk redaksjon i Norsk elektronisk Legehåndbok (NEL).
Utviklet av Anita Baadstø, sykepleier med klinisk praksis fra sengepost og intensivavdeling i sykehus, hjemmetjeneste, sykehjem og omsorgsbolig. Hun har også mange års erfaring som kursansvarlig foreleser i kommunehelsetjenesten, og som redaktør av e-læringskurs for pleie og omsorgspersonell i kommunehelsetjenesten.
© 2023 Norsk helseinformatikk as