Legemiddelhåndtering (5 timer )
Pris for
privatperson: 475,- inkl. mva.
Vi har svært gunstige lisens- og fastprisavtaler for kommuner og institusjoner. Klikk her for tilbud.
E-læringskurs - http://kurs.nhi.no
Kurset ble oppdatert og revidert 8. mai 2024 og er godkjent av Fagforbundet som tellende med fem timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
Dette er et grunnkurs i legemiddelhåndtering for assistenter (medhjelpere) som skal dele ut medisiner fra multidose og dosett. Kurset gir innsikt i hva det innebærer å ha et slikt ansvar, situasjoner og problemstillinger fra praksis, kontrollrutiner, observasjoner og rapport.
Læringsmål
Kurset skal bidra til kompetanse- og kvalitetssikring, og gir beslutningsstøtte for virksomhetsleder som skal godkjenne personell for ulike oppgaver innen legemiddelhåndtering. Kurset oppfyller intensjoner og krav i lover og forskrifter.
Kursdeltager skal:
- Kjenne krav til helsepersonell i relevante lover og forskrifter, inkludert taushetsplikten, plikt til å gi omsorgsfull hjelp og plikt til å rapportere avvik.
- Kjenne sitt ansvar og egen rolle: Sørge for en trygg legemiddelhåndtering ved å utvise nøyaktighet og følge sikre rutiner for kontroll ved utdeling, kommunikasjon og samhandling.
- Forstå at man ikke skal påta seg oppgaver man ikke er kvalifisert for, men innhente hjelp og råd fra annet kvalifisert personell.
- Ha grunnleggende kunnskap om opptak, fordeling og eliminasjon av legemidler, forskjellige legemiddelformer, bivirkninger, og generelle regler for inntak, knusing og deling av tabletter.
- Ha kunnskap om noen vanlige sykdommer blant beboere i sykehjem og brukere av hjemmetjenester, og noen vanlige legemidler.
Eksempel på tema som gjennomgås
- Faglig forsvarlighet, egen rolle og ansvar.
- Innhente råd og hjelp fra kvalifisert personell.
- Innhente hjelp i akutte situasjoner.
- Taushetsplikt
- Meldeplikt
- Pasientrettigheter
- Rapport og samhandling.
- Kontrollrutiner ved utdeling.
- Legemiddelformer og riktig bruk av legemidlene.
- Bruk av felleskatalog og pakningsvedlegg.
- Legemiddelbehandling og eldre.
- Bivirkningssymptom
Faglig forankring og godkjenning
Vi bruker kun pålitelige kilder med fortløpende henvisninger i kursteksten og referanselister til hvert kapittel. Sentrale kilder er nasjonale faglige retningslinjer og veiledere, relevante lover og forskrifter, preparatomtaler i Felleskatalogen, Norsk Legemiddelhåndbok, Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og erfaringer fra praksis med fokus på faglig forsvarlighet, egen rolle og ansvar.
- Kurset er godkjent av Fagforbundet som tellende med fem timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
- Kvalitetssikret og godkjent av medsinsk redaksjon i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).
Utviklet av Anita Baadstø, sykepleier med klinisk praksis fra sengepost og intensivavdeling i sykehus, hjemmetjeneste, sykehjem og omsorgsbolig. Hun har også mange års erfaring som kursansvarlig foreleser i kommunehelsetjenesten, og som redaktør av e-læringskurs for pleie og omsorgspersonell i kommunehelsetjenesten.
© 2022 Norsk helseinformatikk as