Legemiddelhåndtering ved epilepsi (7 timer )
Pris for
privatperson: 665,- inkl. mva.
Vi har svært gunstige lisens- og fastprisavtaler for kommuner og institusjoner. Klikk her for tilbud.
E-læringskurs - http://kurs.nhi.no
Kurset ble sist revidert og oppdatert 31. oktober 2023, og er godkjent av Fagforbundet som tellende med syv timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
Læringsmål
Kursdeltager skal:
- Ivareta pasienter og brukere med epilepsi på en forsvarlig og omsorgsfull måte.
- Vite hva epilepsi er (sykdomslære) og kjenne til forskjellige typer epileptiske anfall.
- Ha kunnskap om administrering av antiepileptiske medikamenter, inkludert akutt anfallsstoppende behandling.
- Gi en god og oversiktlig anfallsrapport.
- Observere virkninger og bivirkninger og samarbeide med lege og annet helsepersonell for å nå målet om best mulig behandling og så få bivirkninger som mulig.
Eksempel på tema
- Sykdomslære og behandlimgsmål.
- Undersøkelse, pasientforberedelser og anfallsinndeling.
- Anfallsutløsende faktorer.
- Akutt anfallskuperende behandling.
- Forebyggende medikamentell behandling.
- Virkninger, bivirkninger og interaksjoner.
- Symptomer og observasjoner før, under og etter anfall.
- Rapport og bruk av anfallskalender.
- Epilepsi hos personer med utviklingshemming eller annen hjerneskade.
- Tilrettelegging av omgivelsene.
- Råd for når kontakte lege/ringe akuttmedisinsk nødsentral (AMK).
Faglig forankring og godkjenning
Vi bruker pålitelige og oppdaterte kilder med fortløpende henvisninger i kursteksten og referanselister til hvert kapittel. Sentrale kilder er Spesialsykehuset for epilepsi, SSE. Oslo universitetssykehus, Norsk elektronisk Legehåndbok (NEL), nasjonale faglige retningslinjer, felleskatalogen, forskrift om legemiddelhåndtering.
- Kurset er godkjent av Fagforbundet som tellende med syv timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
- Kvalitetssikret og godkjent av medsinsk redaksjon i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).
Utviklet av Anita Baadstø, sykepleier med klinisk praksis fra sengepost og intensivavdeling i sykehus, hjemmetjeneste, sykehjem og omsorgsbolig. Hun har også mange års erfaring som kursansvarlig foreleser i kommunehelsetjenesten, og som redaktør av e-læringskurs for pleie og omsorgspersonell i kommunehelsetjenesten.
Kompetanseheving og kvalitetssikring
Virksomhetsleder har det overordnede ansvaret for helsehjelpen som ytes i den enkelte virksomhet og må sørge for at helsepersonell som håndterer legemidler, har tilstrekkelig kompetanse. Helsepersonellets kompetanse skal vurderes individuelt ut fra vedkommendes formelle og reelle kvalifikasjoner og oppgavens art, før legemiddelhåndtering kan utføres (Jf. forskrift om legemiddelhåndtering § 3 og § 4).
Dette er et interaktivt kurs som skal sikre nødvendig opplæring og evaluering av arbeidstakerens kunnskap innenfor det aktuelle tema. Kurset består av fem kapitler. Evalueringen skjer gjennom poengbelønning, og kursdeltager må ha minst 85 prosent rett i hvert kapittel for å komme videre til det neste. Hvis vedkommende ikke klarer minimumskravet, må kapitlet tas om igjen. Når alle kapitlene er bestått, får deltageren tilgang til kursbevis.
Etter gjennomført og bestått kurs, er det mulig å ta en ekstra eksamen under oppsyn. Det er virksomhetsleder som vurderer behovet og eventuelt åpner eksamen.
© 2023 Norsk helseinformatikk as