Matomsorg og ernæringstiltak (5 timer )
Pris for
privatperson: 475,- inkl. mva.
Vi har svært gunstige lisens- og fastprisavtaler for kommuner og institusjoner. Klikk her for tilbud.
E-læringskurs - http://kurs.nhi.no
Revidert og oppdatert 15 august 2023.
Læringsmål
Kurset har som mål å styrke ernæringsarbeidet i hjemmetjenesten og institusjoner, og bidra til at nødvendige tiltak iverksettes på et tidlig stadium, før personen utvikler underernæring.
Kursdeltager skal:
- Vite hva som er anbefalt kosthold i institusjoner og hjemmetjenester, og forstå behovet for individuelle vurderinger og tilpasninger av kostholdet ved ulike diagnoser og tilstander.
- Kjenne nasjonale anbefalinger for vurdering og oppfølging av pasienter og brukere med risiko for underernæring, og vite hvordan man bruker de anbefalte kartleggingsverktøyene i praksis.
- Kjenne til bruken av verktøy for å vurdere mat- og næringsinntak mot behov.
- Kunne observere og identifisere faktorer som påvirker matinntaket hos den enkelte pasient, dokumentere og videreformidle relevante opplysninger.
- Ha kunnskap og kompetanse om tilrettelegging og tilpasning av mattilbud og servering.
Eksempel på tema i kurset
- Nøkkelhullet og nasjonale kostråd.
- Standardkost i institusjon og hjemmetjeneste.
- Kartlegging, identifisering og vurdering av ernæringsmessig risiko.
- Individuell kartlegging av kostvaner, vurdering av matinntak i forhold til behov.
- Årsaker til ernæringsproblem, observasjon, vurdering og tiltak.
- Mellommåltid og energiberikning.
- Tilrettelegging og tilpasning av mattilbud og servering.
- Dokumentasjon
Faglig forankring
Innholdet er basert på nasjonale kostråd, nasjonale faglige retningslinjer for forebygging og behandling av underernæring, Kosthåndboken, ernæringstrappen og relevante NEL-artikler. Kurset er utviklet av Anita Baadstø, sykepleier og redaktør for e-læring for pleie- og omsorgspersonell. Kvalitetssikret av rådgivende ernæringsfysiolog med master i samfunnsernæring.
Godkjenning
Godkjent av Fagforbundet som tellende med fem timer i program for klinisk fagstige for sykepleier, vernepleier samt øvrig helsefaglig personell. Godkjenningen gjelder innenfor det området kurset er relevant for.
Godkjent av medisinsk redaksjon i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).
© 2023 Norsk helseinformatikk as