Legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang (3 timer )
Pris for
privatperson: 350,- inkl. mva.
Vi har svært gunstige lisens- og fastprisavtaler for kommuner og institusjoner. Klikk her for tilbud.
E-læringskurs - http://kurs.nhi.no
Kurset ble sist revidert og oppdatert 7. november 2023 og er godkjent av Fagforbundet som tellende med tre timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
Læringsmål
Legemidler skal ha tilstrekkelig effekt og gi pasientene mest mulig helsegevinst, men med økende alder og skrøpelighet blir balansegangen mellom nytte og skade stadig vanskeligere. I tillegg kan ufullstendig informasjon om legemiddelbruk true pasientsikkerheten. Strukturert legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang kan redusere dette problemet.
Etter gjennomgått kurs skal kursdeltager:
- Vite hva legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang er, og forstå betydningen av sentrale begrep innen legemiddelbehandling, legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang.
- Kjenne til og kunne anvende nasjonale faglige råd for legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang.
- Kunne bidra til å identifisere legemiddelrelaterte problemer og pasient eller pasientgruppe med behov for en systematisk for legemiddelsamstemming og legemiddelgjennomgang.
- Ha tilstrekkelig kunnskap og forståelse for å kunne bidra i gjennomføringen av prosessene sammen med lege og eventuelt farmasøyt.
- Kunne bidra til å utforme, iverksette og følge opp tiltak for at legemiddelbehandlingen skal ha best mulig effekt med så få bivirkninger som mulig.
Eksempel på tema som gjennomgås
- Sentrale begreper og definisjoner.
- Relevante lover, forskrifter, nasjonale faglige råd og veiledere.
- Ansvar og roller.
- Elektroniske journal- og meldingssystem.
- Legemiddelsamstemming
- Indikasjoner og forutsetninger.
- Kilder for informasjon om pasientens legemiddelbruk.
- Samtale med pasient og pårørende.
- Legemiddelgjennomgang
- Identifisere pasient eller pasientgruppe med behov for legemiddelgjennomgang.
- Innhente nødvendig pasientinformasjon.
- Vurdere pasient og legemiddelbruk.
- Identifisere legemiddelrelaterte problemer.
- Vurdere og utforme tiltak.
- Iverksette og følge opp tiltakene (handling og dokumentasjon).
- Referanser
Faglig forankring og godkjenning
Vi bruker pålitelige og oppdaterte kilder med fortløpende henvisninger i kursteksten og referanselister til hvert kapittel. Sentrale kilder er forskrift om legemiddelhåndtering, nasjonale faglige råd, veledere, sjekklister, relevante tidsskrift og oppslagsverk for beslutningsstøtte (Norsk Elektronisk Legehåndbok, NEL) og erfaringer fra legemiddelsamstemming ved Ålesund sjukehus (Helse Møre og Romsdal, 2018).
- Kurset er godkjent av Fagforbundet som tellende med tre timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
- Kvalitetssikret og godkjent av medsinsk redaksjon i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).
Utviklet av Anita Baadstø, sykepleier med klinisk praksis fra sengepost og intensivavdeling i sykehus, hjemmetjeneste, sykehjem og omsorgsbolig. Hun har også mange års erfaring som kursansvarlig foreleser i kommunehelsetjenesten, og som redaktør av e-læringskurs for pleie og omsorgspersonell i kommunehelsetjenesten.
© 2023 Norsk helseinformatikk as