Utvidede smitteverntiltak ved luftveisinfeksjoner og covid-19 (2 timer )
Pris for
privatperson: 440,- inkl. mva.
Vi har svært gunstige lisens- og fastprisavtaler for kommuner og institusjoner. Klikk her for tilbud.
E-læringskurs - http://kurs.nhi.no
Kurset ble sist revidert og oppdatert 7. februar 2023 og er godkjent av Fagforbundet som tellende med to timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
Læringsmål
Etter gjennomgått kurs skal kursdeltager:
- Ha lest og forstått sentral informasjon om utvidede smitteverntiltak i helsetjenesten ved sesongbaserte luftveisinfeksjoner inkludert covid-19.
- Ha erfaring med å innhente nødvendig informasjon fra helsemyndighetene og motiveres til holde seg oppdatert på hvilke råd som til enhver tid gjelder i deres arbeidssituasjon.
- Anvende utvidede smitteverntiltak i tillegg til de basale smittevernrådene som gjelder ved kjent og ukjent smitte.
I tillegg til utvidede rutiner ved smittsomme og isoleringstrengende luftveisdiagnoser, må basale smittevernrutiner ligge til grunn i arbeid med alle pasienter. De basale rutinene skal beskytte helsepersonell og pasient mot kjent og ukjent smitte.
Anbefalinger
Her henvises til Smittevernveilderen (fhi.no) og e-læringskurset Basale smittevernrutiner fra Norsk Helseinformatikk as (NHI). Vi vil også anbefale kurset Luftveisinfeksjoner og covid-19, sykdomslære og observasjoner, som er utviklet av NHI for å sikre at ansatte med pasientkontakt har nødvendig kompetanse for å avdekke og følge opp pasienter med forverret somatisk tilstand. De tre kursene (Utvidede smitteverntiltak ved luftveisinfeksjoner og covid-19, Basale smittevernrutiner, Luftveisinfeksjoner og covid-19, sykdomslære og observasjoner) kan anses som ledd i virksomhetens beredskap.
Utvidede smitteverntiltak ved luftveisinfeksjoner og covid-19
Tema som gjennomgås
- Historikk og sykdomslære.
- Symptomer og forløp.
- Utsatte pasientgrupper.
- Smitteveier og smitteforebyggende tiltak.
- Håndhygiene og hostehygiene.
- Rengjøring
- Korrekt bruk av personlig beskyttelsesutsyr.
- Råd til ansatte.
- For den som er nysgjerrig: Vil du vite mer?
Kursdeltakere oppfordres til å følge med på siste oppdateringer i Smittevernveilederen. Kurset inneholder mange lenker for å sikre dette.
Faglig forankring og godkjenning
Vi bruker pålitelige og oppdaterte kilder med fortløpende henvisninger i kursteksten og referanselister til hvert kapittel. Mest sentrale kilde er Folkehelseinstituttet. Folkehelseinstituttet er statens smitteverninstitutt og gir faglig bistand, råd, veiledning og informasjon til kommunale, fylkeskommunale og statlige institusjoner, helsepersonell og befolkningen om smittsomme sykdommer, smittevern og valg av smitteverntiltak (smittevernlovens § 7-9). Andre kilder er Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og relevant lovtekst og tidsskrift.
- Kurset er godkjent av Fagforbundet som tellende med to timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
- Kurset er kvalitetssikret og godkjent av medisinsk redaksjon i Norsk elektronisk Legehåndbok (NEL).
Utviklet av Anita Baadstø, sykepleier med klinisk praksis fra sengepost og intensivavdeling i sykehus, hjemmetjeneste, sykehjem og omsorgsbolig. Hun har også mange års erfaring som kursansvarlig foreleser i kommunehelsetjenesten, og som redaktør av e-læringskurs for pleie og omsorgspersonell i kommunehelsetjenesten.
© 2023 Norsk helseinformatikk as