Innføring i omsorgsyrket (5 timer )
Pris for
privatperson: 475,- inkl. mva.
Vi har svært gunstige lisens- og fastprisavtaler for kommuner og institusjoner. Klikk her for tilbud.
E-læringskurs - http://kurs.nhi.no
Introduksjonskurs for nytilsatte og vikarer i helsetjenesten. Dette er det første kurset i en serie med kurs som skal sikre at pleieassistenter og medhjelpere, uten relevant helsefaglig utdanning og erfaring, har nødvendig kunnskap og vet hvilke forventninger som stilles til dem når de trer inn i omsorgsrollen.
Kurset ble sist revidert og oppdatert 30. mars 2023 og er godkjent av Fagforbundet som tellende med fem timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
Læringsmål
Kursdeltager skal:
- Forstå sin rolle som helsepersonell. Respektere de verdier og holdninger som gjelder i pleie- og omsorgsyrket og handle i overenstemmelse med dem.
- Møte pasienter og pårørende med respekt og omsorg, og være bevisst sitt eget kroppsspråk.
- Ikke påta seg oppgaver som vedkommende ikke har tilstrekkelig kompetanse for å utføre. Rådføre seg med ansvarlig pleier. Innordne seg kontroll og tilsyn fra autorisert helsepersonell.
- Være i stand til å gi pasienter og brukere godt og omsorgsfullt stell. Ha grunnleggende kunnskap om forebygging av trykksår, hygiene- og smittevern, ernæring, tilpasning og servering av måltider.
- Tilkalle nærmeste sykepleier, lege eller ambulanse ved fallulykker eller plutselig alvorlig sykdom, behov for øyeblikkelig hjelp.
- Har forstått hvilke verdier og holdninger som må ligge til grunn og styre helsepersonellets adferd i pasientnært arbeid.
- Har grunnleggende kunnskap om stell og omsorgsoppgaver.
- Er informert om at de ikke skal påta seg oppgaver de ikke har kompetanse for, men rapportere og innhente hjelp fra kvalifisert personell når situasjonen tilsier det.
Eksempler på tema i kurset
- Verdier og holdninger.
- Kommunikasjon og ansvar.
- Din rolle og ditt ansvar.
- Rapport og fordeling av oppgaver.
- Hygiene og smittevern.
- Pasientmedvirkning og funksjonsnivå.
- Et godt stell.
- Stell av pasienten på badet.
- Hel kroppsvask i seng.
- Hjelp til dusj.
- Fot- og neglestell.
- Munnstell
- Stell av hud og hår.
- Briller, dårlig hørsel og høreapparatet.
- Forebygge trykksår.
- Mat, drikke og måltider.
- Kort om legemidler.
- Fall og fallskader.
Faglig forankring og godkjenning
Vi bruker pålitelige og oppdaterte kilder med fortløpende henvisninger i kursteksten og referanselister til hvert kapittel. Sentrale kilder er:
- Helsepersonelloven, pasientrettighetsloven, lov om kommunale helse- og omsorgstjenester.
- Universal Declaration of Human Rights (OHCHR).
- Nasjonalt kompetansesenter om utviklingshemming (NAKU).
- Helse og oppvekstfag. Nasjonal digital læringsarena (NDLA).
- Folkehelseinstituttet
- Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).
- Kurset er godkjent av Fagforbundet som tellende med to timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
- Kvalitetssikret og godkjent av medisinsk redaksjon i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL).
Kvalitetssikring og godkjenninger
- Kurset er godkjent av Fagforbundet som tellende med fem timer i program for klinisk fagstige, innenfor det området kurset er relevant for.
- Kurset er kvalitetssikret og godkjent av medisinsk redaksjon i Norsk elektronisk Legehåndbok (NEL).
Utviklet av Anita Baadstø, sykepleier med klinisk praksis fra sengepost og intensivavdeling i sykehus, hjemmetjeneste, sykehjem og omsorgsbolig. Hun har også mange års erfaring som kursansvarlig foreleser i kommunehelsetjenesten, og som redaktør av e-læringskurs for pleie og omsorgspersonell i kommunehelsetjenesten.
Andre kurs for nytilsatte og vikarer
Andre kurs som anbefales for denne gruppen er Basale smittevernrutiner, Observasjonskompetanse, HLR, Forflytningskunnskap og grunnkurset Legemiddelhåndtering for personell som skal dele ut legemidler i klargjorte doser fra dosett, multidose og på andre måter.
I forbindelse med sesongbaserte luftveisinfeksjoner, anbefales også kurset Utvidede smitteverntiltak ved luftveisinfeksjoner og covid-19.
© 2023 Norsk helseinformatikk as